Volvo 200-serie(n)
Modellen/Modeller: Waar op te letten/Vad man ska se upp med
Modellen/Modeller

Kleuren/Färger

Accessoires/Tillbehör

Politieauto's/Polisbilar

Groep/Grupp A 240 Turbo

Volvo

LPG/Motorgas

Films/Filmer

Wat anderen zeggen/Vad andra säger

Links/LänkarIn EnglishNieuw/Nytt

Zoek/SökHome/Hem

  Rechtsachter/Höger, bak
Als een spatbordrand roestig is, hoeft het vervangen van alleen die rand niet voldoende te zijn

Om en skärmkant är rostig, behöver utbytet av randen inte vara tillräckligt nog

Carrosserie/Kaross

Nederlands | Svenska

Als ik een niet omgebouwde 200 bekijk let ik op een aantal dingen die veel over de staat van de carrosserie van de auto kunnen vertellen. Een aantal belangrijke punten som ik in deze tekst op. Denk eraan dat de uitzondering de regel bevestigt. Ik heb geen rangschikking in de lijst aangebracht.
 • Model 75-85. Zijn alle spatlappen aanwezig? Vooral de achterspatlappen zijn belangrijk. Ontbreken die kunnen dat drie dingen betekenen. De spatlapsteunen zijn weggeroest en de bandenbakken kunnen daarom ook aangetast zijn. De bandenbakken zijn gerepareerd en de eigenaar heeft geen geld over voor een nieuw stel. De rest van de auto kan ook zijn aangetast door roest. Let bijvoorbeeld op de naad van de bandenbak en het achterspatbord. Nota Bene. De 242GT en de 262C hebben geen bandenbakken.
 • De plaatsing van de emblemen. Als emblemen missen op een auto waar ze op behoren te zitten of als emblemen verkeerd zijn geplaatst, is er wat met de auto geweest. Klassieke voorbeelden zijn de te hoog op het plaatwerk gelijmde emblemen achterop de 200 van model 80-93, van plaats verwisselde emblemen achterop de 200 van model 75-93 en te laag geplaatste emblemen op de voorspatborden van vooral de 200 model 80-90. Het ontbreken van de reflecterende waarschuwingsstickers op de portieren is ook een goede graadmeter.
 • Verkeerde grillen, koplampen en achterlichten op een 200 van een ander modeljaar. Klassieke voorbeelden zijn de montage van de grille van model 81-85 met platte neus op een model 86-93, het front van een 240 model 75-78 op een 240 van model 79-80 en een zwarte grille op een 200 van model 81-93 met verchroomde koplampranden. Een ander klassiek voorbeeld is de grille van de 240 van model 78 of van de 240DL van model 79-80 op een model 75-77.
 • Staat van de drempels. Een paar voorbeelden. Als een drempel van model 75-80 zwart is (geldt niet voor de 242GT en bepaalde 260-modellen), als een drempel van model 81-93 de zwarte rand mist, als de drempel achter de rand van model 81-93 niet meer gaaf is of als de rand van het achterspatbord bij de drempel is aangetast moet je uitkijken. Belangrijk is ook het deel achter de rand waar de drempel bij de bodemplaat komt. Daar kunnen gaten zitten. Let ook op de ventilatiegaten van de drempel. Die moeten open zijn.
 • De portierranden van vooral model 81-85 en de achterkleppen van de 245/265 van vooral model 75-89. Niet veel mensen zetten de onderkant van de portieren of de achterklep in de was. Nog minder mensen behandelen de binnenkant van de portieren of de achterklep met tectyl en/of olie of houden de gaten onder open. Het gevolg kan daarom zijn dat deze toch al zwakke plekken door roest zijn aangetast.
 • De naden onder de achterlichten waar het achterpaneel in contact komt met de achterspatborden van vooral model 75-80. Als deze plekken niet worden onderhouden, krijgt door het bewegen van de auto roest een kans.
 • De bumpers van model 75-80. De aluminiumlegering kan scheuren vertonen of witte poeder vormen, waardoor de sterkte van de bumpers afnemen. Bovendien kunnen vooral de voorbumpers niet bij een bepaald modeljaar horen. Als op een model 79 een rubberen rand boven de kentekenplaat zit, is de bumper te oud voor dat modeljaar.
 • De randen boven de bumpers van model 75-93. Als een rand mist of er zit een verkeerde rand op, is de carrosserie achter die rand extra in contact geweest met de weersinvloeden.
 • De bodem aan de achterkant van de auto bij het achterpaneel is een gevoelige plaats voor roest bij alle modellen.
 • De voorspatborden van model 75-77. Door de afwezigheid van een plastic binnenscherm komt doorroesten van binnenuit bij deze modeljaren voor.
 • De spatbordranden achter van vooral model 75-85. Een klassieke probleemplek. Hier zitten een aantal lagen plaat over elkaar heen, die bovendien werken. Door dit bewegen te combineren met vuil en rotzooi, dat zich gemakkelijk aan de binnenkant ophoopt, en een gebrek aan onderhoud, krijgt roest heel snel een kans.
 • De bodemplaat. Het gekke is dat bijvoorbeeld gave en originele portierranden nog geen gave bodemplaat waarborgen. En omgekeerd waarborgt een gave bodem geen gave en originele portierranden. Controleer dus altijd de bodem op oneffenheden en roest.
 • De motorkaprand van vooral model 75-77 en 81-85 zijn roestgevoelig door vuilvorming aan de binnenkant dat niet is aangepakt.
 • De rand onder de koplampen van model 81-85 is gevoelig voor steenslagbeschadigingen. Let bij model 75-80 op het plaatwerk onder de richtingaanwijzers.
 • De deurkrukken behoren in dezelfde lijn als de carrosserie te staan.
 • Verkeerde velgen bij verkeerde modeljaren komen nogal eens voor. Hetzelfde geldt voor de wieldoppen. Let ook op de wielmoeren. Er zijn nogal wat mensen die vooral 's winters hun velgen niet met wieldoppen beschermen. Als die moeren bovendien nooit een drupje olie zien, zegt dat wat over de instelling van de eigenaar ten aanzien van de auto.
 • Verborgen delen zijn ook belangrijk om te controleren. Daar waar de verhoging onder de voorstoelen de bodem ontmoet, kan een scheur zitten. Duidt sporen van een ongeval aan. De gordels voor zitten met een grote plaat aan de drempel vast. Achter die plaat zit een plastic kap in een gat in de drempel. Controleer de drempel bij dat gat. De gordel mag je niet kunnen losrukken en je mag niet tussen de bodem en de drempel naar buiten kunnen kijken.
 • Let natuurlijk ook op dingen die voor alle auto's gelden, zoals kleurverschil, naadverschil, dofheden en steenslagbeschadigingen. Andere belangrijke punten zijn de vermelding van de naam Volvo in bijvoorbeeld de koplampglazen en de datum in bijvoorbeeld de achterlichtglazen. Ontbreekt de naam Volvo, dan is het glas niet origineel en is de datum van een achterlicht te jong voor de auto, is dat licht een keer vervangen. Let ook op de balken van de auto. Daar mag je beslist niet doorheen prikken. Een voorbeeld zijn de balken voor, waarbij op de rechter het sleepoog zit.
Derde raam sedan/Tredje fönster sedan
Bij model 75-80 kunnen een paar roestplekjes onder de sierlijst van het derde raampje op meer roest duiden

Hos modell 75-80 är det möjligt att ett par lilla rostfläckar under tredje fönstrets prydnadslist visar på mera rost

Nederlands | Svenska

När jag tittar på en ostylad 200, är jag uppmärksam på ett antal saker som talar mycket om karossens tillstånd. Ett antal viktiga punkter raddar jag upp i denna text. Kom ihåg att undantaget bekräftar regeln. Jag har inte rangordnat punkterna i listan.
 • Modell 75-85. Finns samtliga stänkskydd? Framförallt dom bakre stänkskydden är viktiga. Saknas dom kan det innebära tre saker. Stänkskyddsfästena är sönderrostade och reservhjulsbaljorna kan därför ha rostskador också. Reservhjulsbaljorna är reparerade och ägaren vill inte satsa pengar på ett nytt par. Resten av bilen kan vara rostskadad. Akta till exempel fogen mellan reservhjulsbaljan och bakskärmen. Observera. 242GTn och 262Cn har inga reservhjulsbaljor.
 • Emblemens läge. Om emblemen saknas på en bil där dom ska sitta eller om emblemen sitter fel, tyder det på att någonting har hänt med bilen. Klassiska exempel är emblemen som sitter för högt limmade på plåten på baksidan av en 200 av årsmodell 80-93, emblemen som har bytt plats på baksidan av en 200 av årsmodell 75-93 och för lågt placerade emblemen på framskärmarna av framförallt en 200 av årsmodell 80-90. Avsaknaden av dörrarnas reflexvarningsklistermärken är också ett bra riktmärke.
 • Fel grillar, strålkastare och baklyktor på en 200 från ett annat årsmodell. Klassiska exemplen är monteringen av en grill från årsmodell 81-85 med flat näsa på en årsmodell 86-93, fronten från en 240 av årsmodell 75-78 på en 240 av årsmodell 79-80 och en svart grill på en 200 av årsmodell 81-93 med kromade strålkastarlister. Ett annat klassiskt exempel är grillen från 240an av årsmodell 78 eller från en 240DL av årsmodell 79-80 som sitter på en årsmodell 75-77.
 • Trösklarnas tillstånd. Ett antal exempel. Om en tröskel från årsmodell 75-80 är svart (gäller ej 242GTn och vissa 260-modeller), om en tröskel från årsmodell 81-93 saknar den svarta randen, om tröskeln bakom randen på en årsmodell 81-93 inte är oskadad eller om randen av bakskärmen vid tröskeln är skadad ska du se upp. Viktigt är också delen bakom randen där tröskeln möter bottenplattan. Det kan finnas hål där. Akta även trösklarnas ventilationshål. Dom ska vara öppna.
 • Dörrkanterna på framförallt årsmodell 81-85 och bakluckorna på 245/265 av framförallt årsmodell 75-89. Inte många människor vaxar dörrarnas eller bakluckans undersidor. Ännu färre antal människor rostbehandlar dörrarnas eller bakluckans insidan eller håller hålen på underkanten öppna. Följden kan därför vara att dessa redan svaga punkter är rostskadade.
 • Fogarna under baklyktorna där bakskärmarna möter bakpanelen av framförallt årsmodell 75-80. Om dessa ställen inte underhålls, får rosten genom bilens rörelser en chans.
 • Stötfångarna av årsmodell 75-80. Aluminiumlegeringen kan visa sprickor eller kan bilda ett vitt puder, som förminskar stötfångarnas styrka. Dessutom kan framförallt stötfångarna fram inte tillhöra en viss årsmodell. Om på en årsmodell 79 sitter en gummilist ovanför registreringsskylten, är stötfångaren för gammal för denna årsmodell.
 • Listerna ovanför stötfångarna från årsmodell 75-93. Om en list saknas eller är fel, har karossen bakom denna list fått extra kontakt med väderförhållandena.
 • Bottenplattan på bilens baksida vid bakpanelen är ett känsligt ställe för rostbildning hos samtliga årsmodeller.
 • Framskärmarna av modell 75-77. På grund av avsaknaden av en innerskärm av plast, förekommer rost som börjar inifrån hos dessa årsmodeller.
 • Bakskärmskanterna av framförallt årsmodell 75-85. Ett klassiskt problemställe. På detta ställe sitter ett antal lager plåt ovanpå varandra som dessutom verkar. Genom kombinationen av verkningen med skräp och smuts, som lätt bildar sig på insidan, plus en brist på underhåll, får rosten fort en chans.
 • Bottenplattan. Det konstiga är att till exempel hela och originella dörrkanter inte garanterar en felfri bottenplatta. Och tvärtom garanterar en felfri bottenplatta inte hela och originella dörrkanter. Kontrollera därför alltid bottenplattan på ojämnheter och rost.
 • Motorhuvranden av framförallt årsmodell 75-77 och 81-85 är rostkänsliga tack vare smutsbildning på insidan som inte har tagits om hand.
 • Randen under strålkastarna på årsmodell 81-85 är känslig för stenskottsskador. Var uppmärksam hos årsmodell 75-80 på plåten under blinkrarna.
 • Dörrhandtag ska stå i linje med karossen.
 • Fel fälgar hos fel årsmodell förekommer ofta. Detsamma gäller navkapslar. Titta även på hjulmuttrarna. Det finns en hel del människor som framförallt på vintern kör omkring utan att skydda sina fälgar med navkapslar. Om muttrarna dessutom aldrig får lite olja, berättar det mycket om ägarnas inställning när det gäller bilen.
 • Gömda delar är också viktiga att kontrollera. Där upphöjningen under framstolarna möter bottenplattan, kan det förekomma en spricka. Visar tecken på ett olycksfall. Säkerhetsbälten fram är monterade på tröskeln med hjälp av en stor bit plåt. Bakom plåten sitter en plastkåpa i ett hål i tröskeln. Kontrollera tröskeln vid detta hål. Säkerhetsbälten får inte kunna ryckas loss och du får inte kunna kika ut mellan bottenplattan och trösklarna.
 • Akta förstås saker som gäller alla bilar som färgskillnader, fogskillnader, glanslösheter och stenskottsskador. Andra viktiga punkter är uppgifter om namnet Volvo i till exempel strålkastarglasen och datumet i till exempel baklyktorna. Saknas namnet Volvo, är glaset inte original och är datumet av en baklykta för recent på grund av bilens ålder, har lyktan bytts ut någon gång. Akta även bilens balkar. Du får aldrig kunna pricka igenom ytan. Ett exempel är balkarna fram, varvid på den högra sitter bogseröglan.
Achterkant 200/Baksidan 200
Een belangrijke plek is het gebied waar de bodem bij het achterpaneel komt

Ett viktigt område är den delen där bottenplattan möter bakpanelen

Achterkant drempel/Baksidan tröskeln

Een aantal gaten die er niet horen te zitten

Ett antal hål som inte ska finnas här

  Wetenswaardigheden/Värt att veta

De foto's op deze pagina komen van Piet Mozes Restauraties in Heerenveen

Bilderna på denna sida kommer från Piet Mozes Restauraties i Heerenveen"De grondbescherming is van het hoogste niveau, maar dat moet wel worden onderhouden. En dat komt op de eigenaar aan"

"Grundskyddet är förstklassigt, men det måste underhållas. Och det kommer an på bilägaren"

Bron/Källa: Ratten, nummer 4, 1981In Your Classic (ISSN 0957 6525) van juni en juli 1994 staan tips over het repareren van drempels en spatbordranden aan een 81-244GLT

I Your Classic (ISSN 0957 6525) från juni och juli 1994 finns tips om att reparera trösklar och skärmkanter på en 81-244GLT

Bovenkant pagina/Topp på denna sida
Deze site is gemaakt door/Denna sajt tillverkades av Wietze de Vries (volvo240260@netscape.net)

Deze pagina werd op 26 oktober 2002 aangepast
Sidan uppdaterades den 26 oktober 2002